De politieke partij voorbij

Afbeelding

Eén van de kenmerken van onze veranderende samenleving is een continue verwarring over de besturing ervan.

De gemeenteraadsverkiezingen van maart 2014 zijn daar weer een prachtig voorbeeld van. Politieke partijen die vechten om hun gelijk in een continue cyclus van zetelwinst en zetelverlies, waarbij de winnaars van gisteren de verliezers van vandaag zijn en omgekeerd. Een cyclus die motorisch aangedreven wordt door de zich periodiek herhalende teleurstelling van kiezers over de eerder door hen zelf gekozen politieke leiders én de ijdele hoop dat het dit keer beter zal gaan.  

Heel langzaam begint bij een deel van het publiek het besef te groeien, dat deze politieke cyclus een tandenloos bijverschijnsel is en nauwelijks  invloed heeft op wat er werkelijk gebeurt. De ontwikkeling van de samenleving gaat gewoon zijn eigen gang, los van het politieke theater en gekrakeel in verkiezingstijd; zij voedt zich slechts elke ronde opnieuw met de energie van de politieke winnaars, tot ze er weer genoeg van heeft.

Wellicht dat in het dalende animo bij kiezers om te gaan stemmen het bewustzijn sluimert dat alle politieke drukte van elkaar bestrijdende partijen niets meer toevoegt en alleen maar polariserend werkt en dat we hard toe zijn aan iets anders; iets dat het politieke denken in tegenstellingen overstijgt. 

One comment

  1. Heel langzaam begint bij een deel van het publiek het besef te groeien…..ik wens met alles wat in me is dat dit een juiste waarneming is zonder hem op voorhand in twijfel te willen trekken…positive thinking!

    Als ik terug kijk op de gemeenteraadsverkiezingen, zie ik dat de opkomst niet zo teleurstellend was als aanvankelijk verwacht, hetgeen er echter tegelijkertijd op duidt dat het politieke gekrakeel ons toch nog bezig houdt en stimuleert om op agrarische wijze een vakje rood te kleuren. Dat als gevolg van het tellen van al die rode vakjes sommige politieke kopstukken menen blijk te moeten geven van hun overtuiging dat onze leefgemeenschap niet voor iedereen bedoeld is, sluit mooi aan op de door jou gememoreerde periodiek herhalende teleurstelling…

    Ik hoop dat het sluimerende bewustzijn ‘we toe zijn aan iets nieuws’ zich in de komende jaren verder ontwikkeld..ik heb er wel zin in.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.