Aquarellen en tekeningen

Ik heb in 2021 een nieuwe pagina toegevoegd aan mijn blogsite Observations. De pagina bevat een portfolio van aquarellen en tekeningen van mijn hand. Dat zal velen verbazen, want ik geloof niet dat iemand die mij kent, mij ooit vóór 2020 met een penseel of met krijt heeft zien stoeien. Dat klopt en zit zo. Na mijn kandidaats Filosofie heb ik in de periode van 1978 tot 1981 veel getekend. Ik heb in die tijd zelfs toelatingsexamen voor de Rietveld gedaan, maar besloot mijn artistieke ambities toch in mijn eentje te klaren met steun van wat artistieke vrienden. Die keuze was waarschijnlijk geen goed plan, want enkele jaren later ben ik mijn Filosofie-studie gaan afmaken, waar ik overigens geen enkele spijt van heb. Sindsdien heb ik 40 jaar lang geen tekenpotlood of penseel meer aangeraakt en was ik druk met andere boeiende en creatieve activiteiten. 

De laatste jaren voel ik echter, dat ik op het gebied van tekenen en schilderen toch iets heb laten liggen. Tijdens een verhuizing in november 2020 vond ik op de zolder van het oude huis wat vroege studies en schetsen terug, die ik ook in deze portfolio heb samengebracht. Het terugzien van de schetsen maakte iets los in mij. Tekenen en schilderen brengt iets, waar het schrijven minder toegang toe heeft: het brengt de wereld – in al haar diepte, dynamiek, schoonheid en gaven – dichterbij; het brengt dingen in de zichtbaarheid. Schilderen helpt me om niet te vergeten wat voor mij van waarde is.

In december 2020 heb ik het potlood en de penseel weer opgepakt en vervolg ik – naast het schrijven – ook mijn teken- en schilderavontuur. Ik beschouw mijn werk als ‘visual observations’.

KLIK op een afbeelding om het formaat te vergroten. Reacties zijn zeer welkom.

15 comments

 1. Verrassend Menno, leuk dat je dit met ons deelt en wat goed dat je het potlood en de kwast weer opgepakt hebt. Ik begrijp dat je dagen voortaan weer gevuld zijn!
  Zeer benieuwd naar wat er nog komen gaat!

  1. Ik krijg het drukker dan ooit Erik en je weet dat dit waar is :-). Ik zelf ben ook heel erg benieuwd en kijk gewoon mee. Het is niet iets nieuws, het zat er al, maar krijgt nu de ruimte en staat zeker niet los van de andere interesses in mijn leven. Daar kan ik misschien eindelijk eens iets mee gaan doen 😉

 2. Allemachtig! Dubbeltalenten zijn niet zo dik gezaaid. Je portretten en stillevens in de periode 1978-1982 vind ik sterk, vooral die waarin je heel weinig lijnen nodig hebt. En sommige, zoals het meisje dat over haar schouder kijkt, doen me de adem inhouden.
  Vervolgens blijk je eind 2020 ook inspirerende landschappen te maken!
  Goede genade, heerlijke muze Haarlem, waar een verandering van locatie en perspectief niet allemaal toe kunnen leiden..!
  We blijven je volgen, vriend…

  1. Dank je Peter. Het meisje dat over haar schouder kijkt is een ex-vriendin, die al tijden vraagt of ze het portretje mag hebben, omdat ‘ik haar ziel heb getekend’. Vandaag 9-1 krijgt ze het eindelijk van me in een mooi lijstje. En inderdaad waar een verandering van locatie en perspectief niet allemaal toe kunnen leiden. Dat had ik ook niet verwacht. Soort metamorfose die zich jarenlang in stilte heeft voorbereid.

 3. Menno, wat ontzettend goed, ik wist dit helemaal niet van jou! Erg mooi en wat leuk dat we dit kunnen bekijken.

 4. Ik vind het onvoorstelbaar dat je met dit talent zo lang niets gedaan hebt. De vooruitgang is mooi zichtbaar zo. Ik vind ze prachtig

 5. Schitterend Menno, je hebt de Ziel en de stemming van de Mensen op dat moment geschildert/getekend en ook de Landschappen op dat moment.
  En zo kan je ook jezelf herkennen. DAT ben jij. Ken jezelf DOOR jezelf. ;0)
  Veel succes verder, niet ophouden.

 6. Wat een enorme productie Menno. Heel leuk om te zien en de ontwikkeling, kundig en kwetsbaar.

  Veel plezier met dit werk!

  Willem

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.