Idol’s power

Billy Idol in gesprek over zijn autobiografie ‘Dancing with myself’ (2014)

In 2014 wordt de Britse punk-rockzanger Billy Idol geïnterviewd door CBS correspondent Tracy Smith. De aanleiding is zijn net uitgekomen autobiografie Dancing with myself. Billy is op dat moment 58 jaar oud, maar heeft qua looks nog dezelfde uitstraling als de bad-boy Billy Idol uit de jaren ‘80 en ‘90. Hij oogt nog steeds wild, met het blonde egel-haar, de rauwe stem, de indringende ogen en zijn handelsmerk de ‘lip-curling sneer’, die agressieve grijns als een hond die kwaad is. Het is dan ook opmerkelijk en grappig om Billy tijdens het interview tegenover de lieflijke en frêle Tracy Smith te zien zitten, die de wildheid helemaal niet lijkt te zien en zonder vrees en met natuurlijke charme een onvermoede kant in Billy naar boven haalt.

In het interview wordt een Billy Idol zichtbaar, die ik in de punk-rocker van weleer, hoe goed zijn muziek ook was, nooit heb kunnen ontdekken. Er toont zich een zachte kant, als hij met liefde over zijn overleden vader spreekt. Zijn vader was een verkoper, een salesman, die nooit heeft kunnen begrijpen waarom Billy voor de muziek had gekozen. Vlak voor zijn dood zit zijn vader daar nog steeds mee en stelt hij eindelijk die vraag aan Billy. In het interview vertelt Billy wat hij tegen zijn vader gezegd heeft: ‘Dad, I was crazy to do it’. En na een moment stilte, naar Tracie: ‘And I WAS crazy to do it’, gevolgd door een overdonderende smile, zoals alleen Billy dat kan. Het was gekkenwerk, maar het heeft Billy wel iets gebracht. Het heeft hem gemaakt tot wat hij is. Hij maakt het duidelijk door zijn leven op respectvolle wijze met dat van zijn vader te vergelijken. “He was a great salesman, fantastic actually, …. but I thought to myself, the only weakness he has got is, he is selling a product that is not himself.’ Die zin triggerde mijn Observations sensor.

Billy vervolgt: ‘I am still a bit the salesman he is, really. I managed to work out, I can make my own product and there is a power in that.’

Voor velen zullen die woorden herkenbaar zijn. Ik herken het in ieder geval goed. Mijn vader was meubelmaker. In zijn leven heeft hij vanuit zijn atelier in Haarlem, maar ook bij mensen thuis, ontelbare, vooral antieke meubels gerestaureerd. Bij het avondeten vertelde hij altijd uitvoerig en met plezier over waar hij was geweest en wat hij had gedaan. Echter, mijn vader genoot pas echt van zijn vak, als hij, in opdracht, met een eigen ontwerp bezig was, met iets totaal nieuws. Als hij daar aan tafel over sprak, zag ik het verschil: er leefde een ander soort enthousiasme in hem. Het ging dan niet slechts over zijn vaardigheden als meubelmaker of over de mensen die hij had ontmoet, maar over zijn creativiteit, zijn worsteling om van hout iets unieks, iets esthetisch en waardevols te bouwen. Ik voelde dan zijn creatieve energie, de ‘power’ die van binnenuit kwam. Hierdoor wist ik al op jonge leeftijd, dat ook voor mij dáár het geheim van een bezield en volledig leven ligt.   

Terug naar de woorden van Billy Idol. Als je in het leven je eigen product wilt maken, dan kan ik mij goed voorstellen, hoe hij voor zijn autobiografie de titel ‘Dancing with myself’ heeft gekozen. Zijn leven was een voortdurende dialoog met zichzelf, een dans tussen zijn publieke leven en zijn innerlijke leven waar zijn power huisde. ‘Dancing with myself’ heeft niets te maken met ijdelheid, ego of zelfgenoegzaamheid. Het is een biecht, een doodeerlijke getuigenis van een leven waarin hij alle uitdagingen die hij tegenkwam van binnenuit, authentiek, kwetsbaar en niet zonder kleerscheuren, is aangegaan. Het heeft geleid tot een wild leven met extremen, maar ook tot creativiteit, een waardig repertoire en een leven van bezieling. Zelf schrijft hij over zijn autobiografie: ‘I am hopelessly divided between the dark and the good, the rebel and the saint, the sex maniac and the monk, the poet and the priest, the demagogue and the populist. Pen to paper, I’ve put it all down, every bit from the heart.‘ Als je zo over je leven durft te schrijven, dan heb je echt iets te vertellen.

Zie hier het CBS interview met Billy Idol op youtube (8.13 min):

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.