Mijn observaties

In mijn ‘Observations’ beschrijf ik ervaringen die mij als filosoof en organisatieadviseur opvallen in het dagelijkse (werk)leven. Om die observaties aanschouwelijk te maken gebruik ik foto’s en beeldfragmenten. Veel van dat beeldmateriaal gebruik ik ook educatief in mijn werk als procesbegeleider. In die beelden ligt vaak een rijke menselijke ervaring verborgen die bepaalde situaties, door deze aandachtig te observeren, heel inzichtelijk kunnen maken.

De wens om deze blog begin 2014 te beginnen komt ook voort uit de behoefte om mijn observaties een keer goed te verwoorden en vast te leggen. Het is alsof door geconcentreerd schrijven gedachten pas echt geboren worden en uit hun aanvankelijke vaagheid worden bevrijd. Hiermee ontstaat voor trainers, procesbegeleiders en geinteresseerden een archief aan bruikbare beeldfragmenten die narratief worden toegelicht.

Het bloggen zelf is een persoonlijk avontuur.  Het creatieproces gaat meestal als volgt. Ik kom in het leven iets uitzonderlijke tegen, iets dat opvalt, maar waarvan ik het ‘waarom’, of het ‘wat’ niet meteen begrijp. Als zo’n  ‘observatie’ steeds maar in mijn denken blijft rondwaren, dan moet ik er wat mee en wil ik het uitschrijven. Dat uitschrijven verloopt vrij ambachtelijk. Het vraagt discipline en focus, maar gebeurt zonder te forceren en zonder planning. De blog is pas klaar als de tekst helder verwoordt wat ik aanvankelijk intuïtief als ‘magic’ heb beleefd. Het is een avontuurlijk proces waarbij ik elke keer weer benieuwd ben, waar het schrijven mij brengt.

Ik nodig je uit mij te volgen bij mijn ontdekkingstocht en ontvang graag je reacties.

Oja. Waarom Willy Wonka (Johnny Depp), uit ‘Charlie and the Chocolate factory’, als kopafbeelding van mijn blog? Welnu, dat heeft alles te maken met de inspirerende wijze waarop deze eigenaar van de chocoladefabriek in de wereld staat. Zijn scherpe blik die niets lijkt te ontgaan. Zijn kinderlijke verwondering en eerlijkheid.  En natuurlijk zijn creativiteit en onuitputtelijke verbeeldingskracht die de gewone rationaliteit verre overstijgt en die zichtbaar maakt wat normaliter verborgen blijft. Zo’n mindset is het streven waard. Laat dat de geest van mijn Observaties zijn.

Menno Aardewijn

schermafdruk-2017-01-01-14-23-17

‘Rock-it’, mijn meest gelezen Observatie in 2017 (gebaseerd op Stranger than Fiction, 2006).

Schermafdruk 2016-04-15 22.34.56‘Ruimte geven’ mijn meest gelezen Observatie in 2016 (op basis de speelfilm ‘Ray’, 2004)

Schermafdruk 2015-11-15 23.47.46‘Loslaten”, mijn meest gelezen Observatie in 2015 (op basis van ‘Up in the Air’)

Screenshot 2014-06-22 13.25.38‘Een subliem intakegesprek’, mijn meest gelezen Observatie in 2014 (op basis van ‘The King’s Speech’)

BewarenBewaren

2 comments

 1. Menno,

  Omdat ik je blog als ‘anders dan andere’ gebruikelijke blogs ervaar, wekken ze vaak mijn interesse en lees ik ze graag. Zo ook vandaag de blog over Steve Jobs’s ‘building from the heart’.

  Waarschijnlijk ben ik daardoor ook maar eens een kijkje gaan nemen bij wat je ‘in de kern’ schrijft over ‘Observaties’ en over ‘waaruit en waarom’ je ze schrijft. Bijzonder hoe je dat beschrijft, zo ervaar ik het in ieder geval. Het is helder verwoord waardoor het bijna vanzelfsprekend, bijna heel gewoon wordt. Toch weet je het bijzonder te maken. En wat het bijzonder maakt is het persoonlijke dat je toevoegt. Dat wat jij erover zegt en daarmee mij ook aanzet tot creativiteit en scheppen. Bij deze alvast dank daarvoor.

  Daarnaast als dank wil ik ook iets met je delen (… je ‘met gelijke munt terug betalen’ ;-)…) en dat is een kleine observatie. …

  … die zit in jou naam: ‘Aardewijn’

  Een aantal letters achter elkaar, gewoon een naam. Niet gebruikelijk maar á la, er zijn opvallendere namen. Toch hoef je, als je het over je observaties hebt, volgens mij niets meer te zeggen dan je naam omdat daar alles al in zit.

  Voorop staat de ‘aarde’ in jouw naam. Het is de materie, dat wat je kunt vastpakken, dat wat je kunt zien, dat wat voor iedereen gelijk is, dat wat zich in de realiteit voordoet en wat jij omschrijft als jouw startpunt: De zuivere observatie van wat er is.
  Het juist wél waarnemen van de dingen waar je in het dagelijkse leven vaak gedachteloos aan voorbij gaat. Of die je voor kennisgeving aanneemt en vervolgens weer over gaat tot de orde (waan?) van de dag.

  Jij neemt de dingen niet alleen waar maar jij blijft ook even staan. En wat je dan omschrijft is dat zich gedachten vormen. Dat het soms even moet liggen. Dat je aan de ene kant discipline en focus moet hebben maar dat het aan de andere kant een natuurlijk proces is dat zich niet laat dwingen en ook zijn eigen loop heeft. Dat het even moet gisten. Alsof in dit proces van vergisting de ingrediënten van de waarneming zich in het vat van discipline en focus, door de kracht van het denken transformeren in verhelderend inzicht. Inzichten die het dagelijkse leven beter helpen te ‘door’zien, het bestaan verdiepen en je daarmee tegelijkertijd doen uitstijgen boven de beperktheid en routine van alledag. Je zou dat als spiegelbeeld van de vergisting misschien wel ‘vergeestelijking’ kunnen noemen (in zijn pure vorm, zonder welke religieuze connotatie dan ook).

  Het is niet verwonderlijk dat juist de alcohol, het product van materiële vergisting, vaak gebruikt wordt om op een andere manier deze vergeestelijking van het materiële te proberen te bereiken. Maar of het je er werkelijk brengt, of het gezond is en een gezonde manier? Dan liggen de woorden ‘vergisting’, ‘vergissing’ dicht bij elkaar als je het mij vraagt.

  Enfin, de ‘vergisting’ die jij toepast op de zuivere observatie werkt voor mij in ieder geval juist verhelderend en verkwikkend uit. En zouden we elkaar nu kunnen zien dan zou ik daar graag het glas wijn met je op willen heffen en hierop met je willen proosten. Maar misschien is in deze situatie toepasselijker om te zeggen:

  “AardeWijn, Santé !”

  Hartelijke groet,

  Jerome ten Noever de Brauw

  1. 🙂 Jerome, Santé! Dank voor je compliment en mooie reactie. Je bijzondere observatie spreekt mij erg aan en is als observatie op zich een aanwinst voor mijn blog. Je voltrekt schrijvend wat je beschrijft en voegt betekenis toe aan iets feitelijks, dat daardoor even uit de dagelijkse gewoonheid naar een hoger niveau wordt getild, waarin het een andere waarde krijgt.

   Groet,

   Menno

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.